Denken & Schrijven

Waarom schrijven?

Schrijven is een manier om met je denken in contact te komen. Sommige mensen vinden het prettig om eerst eens wat te associëren op papier en op die manier wat structuur in hun gedachten aan te brengen. Door te schrijven over zaken die je bezighouden staat er zwart op wit hoe je over iets denkt. Wanneer je dat terugleest kan dat confronterend zijn en vragen oproepen. Daar kun je dan weer verder over schrijven of een filosofisch gesprek over hebben bij mij in de praktijk.

Wanneer is schrijven zinvol?

Eigenlijk is het altijd zinvol, maar ik zal wat voorbeelden noemen:

 • Als voorbereiding op een filosofisch gesprek
 • Om je gedachten te ordenen
 • Om zelf tot nadenken te komen over een bepaald onderwerp
 • Om erachter te komen wat je belangrijk vindt
 • Om je te laten verrassen door hetgeen je pen te vertellen heeft

Hoe ziet dat eruit?

Denken en sneller schrijven dan je gewend bent. Dat is de basis van waaruit geschreven wordt bij Jacobien van der Laan. Door middel van korte oefeningen, breng je al schrijvend je eigen belevingswereld in kaart en onderzoek je de vragen die je bezighouden.
Er wordt gewerkt met verschillende werkvormen, schrijftechnieken en schrijfoefeningen, die gericht zijn op het creatieve proces. Associaties, tekstfragmenten, (levens)vragen en beeldmateriaal vormen de inspiratiebron.

Wat zijn de mogelijkheden?

 • Een kennismakingsworkshop 
  De workshop duurt anderhalf uur en bestaat uit een proeverij van een aantal schrijfvormen en –technieken die in de cursus ‘Luisteren naar je pen’© uitgebreid aan de orde komen.

 • De cursus ‘Luisteren naar je pen’©
  De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten van twee uur. De groep bestaat uit maximaal acht deelnemers zodat er voor iedereen voldoende tijd, ruimte en aandacht is. Je kunt de cursus ‘Luisteren naar je pen’© ook individueel volgen. Afspraken kunnen in overleg gemaakt worden.

 • Workshops op verzoek
  Heb je speciale wensen voor een workshop op maat, bijvoorbeeld met een speciaal thema, met een zelf samengestelde groep of op een andere locatie neem dan gerust contact met me op. Ik denk graag met je mee over de mogelijkheden.

 • Schrijfgroep eens per maand
  Eens per maand op maandagochtend kun je gedurende twee uur schrijfinspiratie opdoen in een groep, die een wisselende samenstelling kan hebben. Je bent van harte welkom wanneer je het leuk vindt eenmalig of regelmatig met anderen te schrijven.

Praktisch

Je kunt je voor elke workshop aanmelden via info@jacobienvanderlaan.nl
Na aanmelding ontvang je een nota voor de door jou gekozen workshop.
Door deze te betalen, voorafgaand aan de workshop, is jouw plaats bevestigd.
Onderstaande tarieven zijn voor particulieren inclusief BTW.

Kennismakingsworkshop gedurende anderhalf uur: € 17,50
Cursus Luisteren naar je pen in een groep
(6 bijeenkomsten):
€ 175,00
Cursus Luisteren naar je pen individueel:€ 260,00
Schrijfgroep eens per maand gedurende twee uur: € 20,00
Workshop op Maat: afhankelijk van groepsgrootte en duur bijeenkomst

Voor elke workshop/cursus graag zelf papier (formaat A4, werkt het prettigst is de ervaring) en een pen (die lekker schrijft) meenemen.